Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Περί του νέου φοροληστρικού νομοσχεδίου

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθήσαμε σε απευθείας σύνδεση την πιο πρόσφατη πράξη της επίθεσης κράτους και κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης. Η πράξη αυτή είχε τίτλο «Φορολογικό Νομοσχέδιο» και στόχο να αφήσει άναυδους όλους τους τηλεθεατές της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Επειδή, όμως, εμάς δεν μας αρέσει καθόλου ο ρόλος του θεατή, εύκολα αντιληφθήκαμε ότι οι «σοβαρότατες» διαφωνίες που προέκυψαν, υποτίθεται, στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης δεν ήταν παρά τεχνάσματα, με κύριο σκοπό να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη προκειμένου να μη γίνει ξεκάθαρο τι πραγματικά σηματοδοτεί αυτό το νομοσχέδιο. Για εμάς είναι προφανές ότι αποτελεί συνέχεια και συστατικό στοιχείο της μνημονιακής πολιτικής: μείωση του μισθού μας, υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, πειθάρχηση του συνόλου των εργαζομένων ακόμα και στις πιο παράλογες προσταγές αφεντικών και κράτους, και, τελικά, προσπάθεια ξεπεράσματος της κρίσης προς όφελος του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.

Και στην περίπτωση του φορολογικού νομοσχεδίου ακολουθήθηκε η ίδια, προσφιλής σε κράτος και αφεντικά, προπαγανδιστική τακτική την οποία συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια: τα αραδιάζουν επικοινωνιακά όλα, για να πάρουν τελικά μερικά πίσω και να διατυμπανίζουν ότι προσπάθησαν για το καλύτερο – και όλα «μέλι γάλα». Επειδή όμως εμείς, οι εργαζόμενοι, είμαστε που παράγουμε και το μέλι και το γάλα, οφείλουμε να διαβάσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο από τη δική μας μεροληπτική σκοπιά. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στη συνέχεια: μια ανάγνωση του φορολογικού νομοσχεδίου ώστε να έχουμε όσο γίνεται σαφέστερη εικόνα της επίθεσης που δεχόμαστε και να ετοιμαστούμε για την αντεπίθεση.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Κάλεσμα στη διαδήλωση ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων [Πέμπτη 20/12, 6 μ.μ.]

Οι Εργαζόμενοι με Μπλοκάκι συμμετέχουν στη διαδήλωση ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη. Συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 6 μ.μ.



Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Συγκέντρωση των Εργαζομένων με Μπλοκάκι στο Υπουργείο Οικονομικών (3/12)

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, η συνέλευση των Εργαζομένων με Μπλοκάκι πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.


Βρεθήκαμε συνάδελφοι από διάφορους κλάδους (δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι, μεταφραστές, επιμελητές-διορθωτές, τεχνίτες, φωτορεπόρτερ). Στη συγκέντρωση εκπροσωπήθηκαν το Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων (ΣΩΒΑ), η Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ, η Ομάδα εκπαιδευτικών που εργάζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Διάπολις και ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ). Διαδηλώσαμε ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εάν περάσει θα μας οδηγήσει στην εξαθλίωση, την ανεργία και τη «μαύρη» εργασία. Όπως όλα τα μνημονιακά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα, έτσι και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στόχο έχει την ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης και την ακόμα πιο βαθιά πειθάρχησή μας στις προσταγές εργοδοτών και κράτους.

Η συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν η πρώτη κοινή δράση μας ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα. Συνεχίζουμε τον συλλογικό αγώνα μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους με στόχο να μην περάσουν ούτε αυτά ούτε κανένα άλλο μέτρο διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος και δικής μας εξαθλίωσης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής μας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών μοιράσαμε εκατοντάδες κείμενα, φωνάξαμε πολλά συνθήματα και κάναμε σαφές ότι

Δεν είμαστε ούτε επιχειρηματίες ούτε εργοδότες.
Είμαστε εργαζόμενοι με μπλοκάκι.

Απέναντι στον κατακερματισμό, τον φόβο και την εξατομίκευση,
δρούμε άμεσα ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας.
 

Επόμενη συνάντηση των Εργαζομένων με Μπλοκάκι:

Παρασκευή 4 Γενάρη, 8 μ.μ.
Λόντου 6 (Εξάρχεια), 2ος όροφος

Παρασκευή 14/12: Συνάντηση για την προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων ενάντια στα φορολογικά μέτρα


Εν όψει των νέων φορολογικών μέτρων, οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας. Μετά τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, διαμορφώνουμε συλλογικά τη δράση μας.  
 
Επόμενη συνάντηση των Εργαζομένων με Μπλοκάκι:
 Παρασκευή 14 Δεκέμβρη, 8 μ.μ.
Λόντου 6 (Εξάρχεια), 2ος όροφος